top of page

5 manieren om je zelfvertrouwen een directe boost te geven!

Bijgewerkt op: 27 feb. 2023

Toen ik jong was dacht ik dat zelfvertrouwen een aangeboren eigenschap was. Je had gewoon een berg zelfvertrouwen of je had het niet. We kennen allemaal die personen die vol avontuur het leven aangaan, reizen maken en bijzondere outfits durven dragen met zo'n flair alsof die outfit de mooiste op de wereld is.


Later leerde ik vooral dat zelfvertrouwen iets is wat beweegt, wat veranderd. In sommige situaties kun je zelfvertrouwen hebben, in andere situaties weer een stuk minder. Ook kun je jezelf zelfvertrouwen aanleren. Zo vraagt het bijvoorbeeld zelfvertrouwen om eten te bestellen in een restaurant, om een conversatie via de telefoon te hebben, of iets aan winkelpersoneel te vragen in je favoriete shop. Eigenlijk zoiets simpels als je huis uitgaan vraagt al zelfvertrouwen van je.


Hoeveel we ook hebben bereikt of hebben geleerd, er zullen altijd situaties komen waar je zelfvertrouwen op de proef gesteld wordt. We komen altijd weer situaties tegen waarbij je voelt dat je zelfvertrouwen echt op de proef gesteld wordt en het gevoel hebt dat je het of niet kunt, of juist heel hard zou willen wegrennen.


Toch kun je jezelf een beetje in de maling nemen tijdens dit soort situaties. Onze gedachten en daaropvolgend lichaamshouding, lichaamstaal en energie bepalen voor een groot deel hoe we ons voelen en hoe we met een situatie omgaan. En we kunnen dus ons lichaam in de maling nemen en echt laten geloven dat we wel degelijk zelfvertrouwen hebben. Ga je dus wanneer je iets spannend vind dit ook steeds uitspreken, je klein maken en je onzeker gedragen, dan gaat je lichaam dit ook daadwerkelijk geloven en wordt je zelfvertrouwen nog minder. Ga je je daarentegen groter maken en trotseer je de situatie alsof je het helemaal niet zo spannend vind, dan is dit waar jouw lijf in gelooft. Wonderlijk niet?Hieronder vind je 10 punten om jouw zelfvertrouwen een extra boost te geven!


1. Gebruik oogcontact: Wanneer je in de ogen kijkt van de persoon waar je mee praat, dan geeft dit jezelf en de ander een echte boost in zelfvertrouwen. Je geeft een signaal aan de ander af dat je oprecht geïnteresseerd bent en goed luistert naar wat er gezegd wordt.


2. Geef een hand met zelfvertrouwen: We kennen ze allemaal. Die mensen die een heel slap handje geven, zichzelf mompelend voorstellen terwijl ze wegkijken (zie punt 1). Je komt automatisch over alsof je op zijn minst een gebrek aan zelfvertrouwen hebt, of enorme desinteresse in de persoon zelf hebt. Wanneer je een fijne hand geeft, iemand aankijkt en je naam volmondig zegt gevolgd door een, fijn kennis te maken, geef je je lichaam een signaal af dat je er daadwerkelijk staat. Bonus is dat je bij de ander direct een fijne indruk achter laat en een goed begin is het halve werk. Hierdoor zal er direct een fijne energie ontstaan wat jouw zelfvertrouwen dus weer een boost geeft, want je wordt aardig gevonden.


3. Omgeef jezelf met mensen die bij jouw tribe horen: Hiermee bedoel ik altijd, omgeef je met mensen die zijn zoals jij, die oprecht om je geven en die van je houden. Mensen die hetzelfde in het leven staan en je begrijpen. Te vaak kom ik in mijn readings in gesprek met mensen die zich hebben omgeven met mensen die compleet anders zijn. Hierdoor voelen ze zich mislukt. Ze proberen zich aan te passen aan deze mensen maar dit zal ze nooit lukken wat dus enorm veel zelfvertrouwen kost. Omgeef je dus met mensen die je verder helpen, die je het beste wensen, die positief in het leven staan en je volop liefde geven. Ik weet het, loslaten is soms moeilijk, maar leven zonder zelfvertrouwen en zelfliefde nog veel moeilijker.


4. Start je dag goed: Wanneer je het zelfvertrouwen wil hebben je dag goed door te komen, begin dan met een goede start. Maak je bed op, ruim je kleding op, zet de kopjes uit de vaatwasser terug in de kast. Je geeft jezelf hiermee automatisch een boost en begint je dag met een enorm georganiseerd gevoel. Dit resulteert weer in meer zelfvertrouwen (en je hebt een lekker opgeruimd huis) win win dus...


5. Probeer er altijd op je best uit te zien: We kennen het allemaal. Van die dagen dat je je pyjama niet uitkomt, je onderuitgezakt op de bank hangt voor seizoen 13 op netflix en die bak ijs de bodem begint te zien. Je weet ook dat dit dagen zijn waarop je je niet bepaald op je best voelt of straalt van het zelfvertrouwen. Zorg er dus voor dat je je mooi maakt in de ochtend, trek wat leuks aan, doe je haar een beetje. Je zelfvertrouwen zal hier automatisch enorm door stijgen!


Zo zie je dus, het is niet enorm moeilijk om een extra beetje zelfvertrouwen op te bouwen. Een persoon vol zelfvertrouwen zijn is echter niet iets wat je in een dag zomaar bent of op kunt bouwen. Het is eerder een pad dat je bewandeld en omhoog en omlaag gaat. Hier bewust mee bezig zijn zorgt ervoor dat je een blij, gelukkig persoon bent met zelfvertrouwen.

 

Mijn naam is Jessy Groenewoud, ik ben orthomoleculair therapeut, toegepast psycholoog, olievrouwtje en bovenal moeder en vrouw. Wil je eens kijken of wij een match zijn? Klik dan op onderstaande link en ik stuur je door naar een van mijn pagina's...
7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Jessy

Jessy Groenewoud

Groenewoud

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page