top of page

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2023


De zin en onzin...


Mijn eigen reis naar gezondheid begon met het schrappen van Gluten. Na een detox kwam ik erachter dat het Gluten waren die me steeds vermoeider en zieker maakten. Het probleem met gluten is, is dat ze je lichaam zo aantasten (later meer hierover) waardoor je ook steeds meer andere intoleranties kunt opbouwen. Zo kon ik persoonlijk ook niet meer tegen melkproducten zoals kaas en room of tegen te vet eten. Heel vervelend. Het stoppen van het eten van gluten veranderde alles voor mij. Ik voel me veel energieker, gezonder, zie er beter uit, slaap beter maar kan ook weer met een gerust hart andere producten eten waar ik eerder niet meer tegen kon. Zie hieronder een voor en na foto van die periode.Gluten zijn momenteel een hot topic. Steeds meer mensen komen erachter dat ze er minder goed tegen kunnen dan ze altijd dachten. Veel mensen weten wel dat ze zich na het eten van een broodje niet fijn voelen, moe zijn of misschien zelfs buikpijn krijgen. Maar gluten zitten in zo ontzettend veel producten dat je helaas ook veel verborgen gluten binnen kunt krijgen zonder het door te hebben. Hierdoor is het voor veel mensen lastig te zien dat het juist die gluten zijn waardoor ze zich niet zo fijn voelen. Maar wat als ik je nu zeg dat Gluten eigenlijk voor NIEMAND goed zijn? De een ervaart er enkel meer hinder van dan de ander maar op den duur is het voor elk lichaam een enorme (extra) belasting. De stap zetten naar het schrappen van die gluten is best een grote stap. Ik hoop dat ik je met deze blog wat meer informatie kan geven, maar je vooral kan aansporen Gluten uit je voedingspatroon te schrappen, zoveel als je kunt.


Gluten, de basis...

Gluten zijn hardnekkige eiwitten die tegenwoordig in granen aanwezig zijn. Gluten zitten in:

 • Tarwe

 • Spelt

 • Rogge

 • Gerst

 • En helaas is havermout tegenwoordig ook niet meer glutenvrij

Gluten worden dus in ontzettend veel producten verwerkt, denk hierbij aan brood, pasta, koekjes, maar ook in producten waar je het misschien niet snel in verwacht, zoals in couscous en de bindmiddelen in soep en saus.


Gelukkig zijn er ook nog genoeg producten zonder gluten te vinden, denk hierbij aan:

 • Boekweit

 • Quinoa

 • Rijst

 • Mais

 • Teff

Zorg er wel voor dat je bovenstaande producten allemaal biologisch eet. Helaas is het zo dat deze producten enorm veel pesticiden bevatten. Wanneer je ze niet biologisch eet kun je daar uiteraard weer je gezondheid mee ondermijnen.


Waarom gluten?

Gluten maken producten lekker flexibel en luchtig. Om deze reden hebben ze de granen net zo lang gemanipuleerd tot er enkel gluten en zetmeel van overbleef. Dit is dan ook de reden waarom men vroeger geen last had van het oerbrood dat we aten. Onze huidige granen hebben tegenwoordig helaas niets meer te maken met de granen die onze voorouders aten.


Wat doen gluten?

- Gluten perforeren de darmwand, dit zorgt voor een lekkende darm met daarbij een immuunsysteem dat actief wordt. Hierdoor raak je vermoeid, krijg je buikpijn, voel je je opgeblazen, kun je huiduitslag krijgen en bouw je dus net als ik intoleranties op voor andere voedingsmiddelen.

- Gluten zorgen voor chronische ontstekingen in ons lichaam. Denk hierbij aan reumatische klachten maar ook aan acne en andere ziektebeelden.

- De darm is ons tweede brein, Gluten verhogen de kans op alzheimer en depressies aanzienlijk.

- Het tast het glazuur van je tanden aan.

- Onze hormoonhuishouding raakt uit balans, in letterlijk ons gehele lichaam.


Wat kun je doen?

Stop met het eten van gluten. Ik weet, dit klinkt heel simpel maar in de praktijk kan het wat lastiger zijn. We zijn het zo gewend, het eten van die gluten. Maar ik beloof je, binnen een aantal weken zul je al een enorm verschil merken. Ik zal je verderop en op Instagram (ga hier naar mijn account) meer tips geven over hoe je gemakkelijker kunt stoppen.


Belangrijk is, is dat je het zeker 3 maanden streng volhoudt.. Hoe strenger hoe beter. Wat goed is om te doen is een goed supplement in huis hebben. Ik zelf gebruik Glutazyme van Vitakruid. Wanneer je toch gluten gaat eten, neem dan een tablet Glutazyme met water een half uur voor je maaltijd. Dit enzym helpt je maag de gluten afbreken, waardoor je er veel minder last van hebt. Wanneer je net als ik een flinke intolerantie hebt, kun je het ook uiteraard ook vaker innemen.


GA HIER naar de link waar je Glutazyme kunt bestellen. Met de code 10jessy krijg je ook nog eens 10% korting op het gehele assortiment van Vitakruid.


Aan te raden is om niet tijdens je Detox al Gluten te eten maar het echt eerst 3 maanden vol te houden. Je lichaam mag eerst weer even terug op krachten komen. Na deze 3 maanden kun je dus heel bewust kiezen voor het af en toe eten van Gluten.


Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust. Je kunt me via Instagram of het contactformulier bereiken.

 

Mijn naam is Jessy Groenewoud, ik ben orthomoleculair therapeut, toegepast psycholoog, olievrouwtje en bovenal moeder en vrouw. Wil je eens kijken of wij een match zijn? Klik dan op onderstaande link en ik stuur je door naar een van mijn pagina's...


57 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Jessy

Jessy Groenewoud

Groenewoud

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Pinterest Icon
 • Grey Instagram Icon
bottom of page