top of page

Bijgewerkt op: 28 feb.

Ohh ik hoor je hier al denken, kom niet aan mijn bakkie hoor... Nee hoor, ik kom maar een klein beetje aan je bakkie ;-)


Okee, koffie in het algemeen is niet perse slecht he? Een kopje koffie brengt juist ook voordelen met zich mee.

 • Zo kan koffie de kans op bepaalde typen kanker verlagen

 • Koffie kan de kans op diabetes type 2 verminderen

 • Koffie kan je hart beschermen

 • Het kan je concentratie verbeteren

 • Het is een antioxidant

 • Vetverbranding

 • Geeft je energie

Ik heb het in dit voorbeeld dan wel over af en toe een kopje koffie (laten we zeggen 3 keer per week), niet een paar per dag bijvoorbeeld. Zoals met alles in onze voeding eigenlijk, variatie is key!


NADELEN VAN KOFFIE

 • Je krijgt een verhoogde hartslag

 • Je stresslevel neemt toe

 • Het onttrekt vocht aan je lichaam, waardoor je hoofdpijn, buikpijn of spierkramp kunt krijgen

 • Werkt verslavend

Helaas zijn dit niet de enige nadelen van koffie zoals ik je nu zal gaan uitleggen.


SCHIMMELS

Want wist je dat dus veel koffiesoorten gewoon beschimmeld zijn? Toen ik dit voor het eerst hoorde was ik echt in shock! De koffiebonen worden geplukt en in een vaak muffe, vochtige schuur soms wel weken, maanden tot langer dan een jaar op een hoop in die schuur opgeslagen. De bonen raken hierdoor beschimmeld. Die schimmels komen dus uiteindelijk in ons lichaam terecht en zijn dus niet zo goed voor onze gezondheid.


Wanneer je een kopje 'Dark roast' drinkt bijvoorbeeld, dan waren dit eigenlijk de te erg beschimmelde bonen op de hoop. Ze hebben die bonen vervolgens laten aanbranden om die schimmels te verbranden. Om de bittere smaak vervolgens minder te maken (bitter wordt niet voor niets door ons lichaam als 'niet goed' herkent) doet men er dan een lekker dot melk bij en een paar scheppen suiker en 'het leed dat koffie heet' is geboren.


Maar wat kun je dan doen? Mijn advies is om op zoek te gaan naar goede, vooral biologische koffie. Zelf gebruik ik de koffie van NoordCode (Geen reclame, ik ben gewoon erg blij ermee!)WAAROM DE KOFFIE VAN NOORDCODE?

 • Voor mij de belangrijkste, namelijk lab-getest op alfatoxinen en schimmels

 • 100% Arabica en single-oorsprong (ze hebben er dus geen raar ander boontje tussen gestopt ;-)

 • Langzaam geroosterd zodat de smaak echt goed blijft en dit proef je echt overduidelijk

Je kunt de koffie als bonen of gemalen kopen. Ik zelf heb een Nespresso apparaat en heb op Bol.com een zilveren kuipje gekocht om daar de gemalen bonen in te doen, hierdoor ben ik ook nog eens veel goedkoper uit dan wanneer ik koffie van Nespresso bijvoorbeeld koop, win win dus!


Wil je ook de koffie van NoordCode bestellen, klik dan op deze NOORDCODE LINK en je gaat direct naar hun pagina.


Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden. Bij de koffiewinkels kunnen ze je er meer informatie over geven. Ik denk vooral dat het heel belangrijk is om hier eens bewust in te duiken, omdat de schimmels je gezondheid echt geen goed doen, en hierdoor dus eigenlijk alle fijne kwaliteiten van koffie verloren gaan.


MELK OF GEEN MELK IN JE KOFFIE

Sja, en dan de melk... Melk is niet voor niets voeding voor kalfjes. Jonge dieren en jonge kinderen hebben nog de mogelijkheid om de melk goed te kunnen verteren, een lichamelijke superkracht die wij volwassenen helaas niet meer bezitten. Gepasteuriseerde melk uit de pakken in de supermarkt is daarbij door het proces ontdaan van alle voedingstoffen. De hoeveelheid eiwitten en fosfaat in melk zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens proberen te neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus leiden tot een tekort aan calcium, in tegenstelling tot wat ons altijd is verteld.


Rauwe melk is al een betere optie, enkel is dit niet meer in de reguliere supermarkten te verkrijgen en moet je dit direct bij de boer halen. Het is een betere optie omdat hier wel alle vitamines en mineralen nog in aanwezig zijn, maar nog steeds geen optie die echt aan te raden is. Geiten of schapenmelk is voor veel mensen al een stuk beter te verteren (denk aan mensen met een lactose intolerantie) maar het blijft nog steeds een dierlijk melkproduct waar onze volwassen lichamen nu eenmaal moeite mee hebben. Mijn advies is om eens echt te gaan kijken naar plantaardige melksoorten. Er is tegenwoordig zo ontzettend veel keuze. Ik heb hieronder een aantal voorbeelden voor je neergezet waarbij je goede en dus minder goede opties hebt. Ik zeg geen slecht, omdat ik vind dat we zelf een bewust keuze mogen maken. Wanneer jij eens per week, bewust een lekkere kop koffie met melk drinkt kan dit echt niet veel kwaad, wanneer je hiertegenover een goed voedingspatroon hebt. Je kiest dan bewust voor je kop koffie met melk en zo is het eigenlijk met al onze voeding. Kies gewoon bewust.


Let op bij plantaardige melksoorten. Want plantaardig betekend niet automatisch goed. Helaas zitten ook in veel plantaardige melksoorten enorm veel toevoegingsmiddelen die absoluut niet gezond en erg onnodig zijn en dan heb ik het nog niet eens over alle suikers wat de keuze niet veel gemakkelijker maakt in de jungle van gezondheid.Mijn absolute favoriet is de organic bio, coconut-almond van Provamel. Let ook op dat wanneer je rijstemelk koopt je dit echt biologisch doet. Rijst is een van de meest bespoten gewassen, waardoor er niet normaal veel gifstoffen op zitten.


MCT OLIE

Waar ik een enorme fan van ben is MCT olie. Deze 100% zuivere kokosolie zorgt ervoor dat je, wanneer je dit bij je koffie doet, energie verspreid krijgt over de gehele dag in plaats van een piek en daarna een dip. Wanneer je MCT olie eens wil proberen dan kun je het bestellen via deze link.


Met de kortingscode 10jessy ontvang je ook nog eens 10% korting op het gehele assortiment van Vitakruid!


KOFFIEVERVANGERS

Mocht je nu echt helemaal van de koffie af willen dan zijn er tegenwoordig ook diverse koffie vervangers op de markt. Let ook hier weer goed op eventueel toegevoegde suikers en andere conserveringsmiddelen waar je niet perse vrolijk van wordt. Ik heb er een aantal geprobeerd en ik moet wel eerlijk zeggen dat de meesten niet perse naar koffie smaken maar meer naar een warme koffie-achtige drank. Mijn absolute favoriet is die van Your Super. (Klik hier voor de website) (Geen reclame, enkel mijn persoonlijke mening ;-)


Super Brew is een van de koffie-alternatieven gemaakt met ayurvedische ingrediënten, adaptogenen en natuurlijk superfoods. Het bevat 5 gecertificeerde biologische ingrediënten (plus zeezout naar smaak) die kunnen helpen zorgen voor schone, stabiele energie en een scherpere focus.


IK hoop dat ik je wat op weg heb kunnen helpen bij de zin en onzin van koffie. Enne, als je dat bakkie drinkt, GENIET VOORAL BEWUST :-)


Veel liefs,

Jessy
 

Mijn naam is Jessy Groenewoud, ik ben orthomoleculair therapeut, toegepast psycholoog, olievrouwtje en bovenal moeder en vrouw. Wil je eens kijken of wij een match zijn? Klik dan op onderstaande link en ik stuur je door naar een van mijn pagina's...


Klik hier
35 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Jessy

Jessy Groenewoud

Groenewoud

 • Grey Facebook Icon
 • Grey Pinterest Icon
 • Grey Instagram Icon
bottom of page