top of page

Meer zelfvertrouwen

Bijgewerkt op: 27 feb. 2023

Door het loslaten van dat zwart-wit denken


We maken ons er allemaal wel in meer of mindere mate schuldig aan. Zwart - wit denken. Iemand is aardig of niet aardig. Jij bent goed in iets, maar krijg je kritiek dan heb je het gevoel dat je juist helemaal niet goed meer bent. Wat er ook gebeurd, je bent streng in je oordeel.


Deze manier van denken noemen we ook wel zwart-wit denken en het kan je echt enorm in de weg staan. Het kan je in je werkleven echt belemmeren. Want als je steeds alles maar goed wil doen, enkel goede reviews wil krijgen dan heeft de buitenwereld dus zoveel controle op je. Je gaat pleasen, en op je tenen lopen om het allemaal maar goed te doen voor jezelf en iedereen. Want een opmerking over iets dat je niet of minder goed doet, of een minder goede review en je voelt je direct niets waard, je kunt het niet, die persoon zal wel gelijk hebben etc etc. Wanneer je dus een fout maakt straf je jezelf genadeloos af.


Zo ook met de mensen in je omgeving. Wanneer die lieve vriend of vriendin eens bot uit de hoek komt, kun je direct het gevoel hebben dat deze persoon toch niet zo lief is. Je kunt je hier dan zo enorm rot door voelen of teleurgesteld zijn in die persoon.


Wanneer je in het zwart-wit denken patroon zit gebruik je vaak uitersten in je woorden, zoals alles, of nooit of iedereen. Denk bijvoorbeeld aan:

- Die persoon is altijd vervelend

- Ik ben in alles slecht

- Iedereen denkt dat ik het niet kan

- Hij zal nooit veranderen


Maar dit is natuurlijk niet hoe het werkelijk is. Niemand is namelijk altijd vervelend, of in alles slecht. Niet iedereen heeft jouw blunder opgemerkt. Misschien ben je niet goed in bepaalde taken, maar je hebt echt een talent voor iets anders. En die vriend of vriendin die bot uit de hoek kwam is nog steeds lief, maar heeft gewoon een rotdag, of kan bij overprikkeling soms wat heftig reageren.


Zo zie je dus dat met zwart-wit denken je een scheef beeld krijgt van de werkelijkheid. Vooral wanneer je over anderen oordeelt. Je kunt mensen niet in een hokje stoppen en er een stempel opplakken met lief, vervelend etc. Daarvoor zitten we te ingewikkeld in elkaar. Een rustig persoon is nu eenmaal ook weleens druk, een verlegen iemand kan ineens toch die toespraak durven geven voor een volle zaal, een lief persoon is nu eenmaal ook wel eens chagrijnig en jij maakt nu eenmaal ook weleens een fout of hebt een rotdag.
Maar hoe los je dit nu op?

Het zwart-wit denken kun je oplossen, allereerst door je bewust te worden van je zwart-wit denken. Probeer gedurende de dag bewust te zijn van je oordelen over jezelf en anderen. Probeer te voelen wanneer je begint te pleasen omdat je bang bent voor een oordeel, en probeer te voelen wanneer je mening over iemand in je omgeving ineens omslaat.


Hoe je dit vooral kunt doen, is door er bewust van te worden dat je het doet, en hier een percentage aan plakken. BIjvoorbeeld, ik ben 70% goed in mijn werk als ik op tijd naar huis ga, 30% iets minder. 10% van mij kan echt stomme opmerkingen maken, maar 90% is toch best slim. 80% van mij is echt heel lief, 20% heeft een ochtendhumeur, die vriendin is voor 90% echt een schat, voor 10% mopperig.


Op deze manier haal je de lading af van jouw manier van zwart-wit denken en zul je minder streng voor jezelf maar ook anderen zijn.

 

Mijn naam is Jessy Groenewoud, ik ben een orthomoleculair therapeut, toegepast psycholoog, olievrouwtje en niet geheel onbelangrijk ook moeder en vrouw. Wil je eens kijken of wij een match zijn? Klik dan op onderstaande link en ik stuur je door naar een van mijn pagina's...


9 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Jessy

Jessy Groenewoud

Groenewoud

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page