top of page

Hoe te leren loslaten, je over te geven en te vertrouwen..

Bijgewerkt op: 27 feb.


Het geheim tot een plezierig leven is wanneer we leren loslaten, ons overgeven en leren vertrouwen op de stroom van het leven, het leven weet namelijk meer dan wij, en dat we onze ferme grip op onze behoefte om alles te controleren leren loslaten.


Tijdens mijn scheiding was er uiteraard veel in mijn leven wat veranderde, zo niet alles. Ik zocht een nieuw huis, nieuw werk en eigenlijk een heel nieuw leven. Ik probeerde uit alle macht alles te controleren. Maar het stroomde totaal niet. Sterker nog, alles wat ik probeerde mislukte of kwam zelfs terug geslagen in mijn gezicht. Het huis was net weg, de baan was net naar iemand anders, je snapt het punt. Tot ik me overgaf. Ik zat letterlijk op mijn (logeer)bed en liet los. En toen gebeurde het, het begon te stromen, en beetje bij beetje kreeg mijn nieuwe toekomst vorm.


Bijna iedereen vind het lastig om te vertrouwen en we vinden het bijna allemaal lastig wanneer er plotseling een verandering in ons dagelijkse schema komt, of wanneer er een pijnlijke situatie in ons leven de boel even lekker opschudt. Hierdoor proberen we vaak overmatig ons leven te controleren, omdat die verandering vaak zo lastig te verwerken is. Maar juist die weerstand tegen de verandering, het willen controleren en ons onvermogen om zaken los te laten zorgen ervoor dat we juist meer verdriet, pijn of moeilijkheden ervaren.


Een gemakkelijker leven

Het leven zal zoveel gemakkelijker zijn wanneer we leren loslaten en stoppen met tegenwerken wat is, maar ons ego, onze angst, wil juist graag alles onder controle houden. Maar de harde waarheid van het leven is, dat juist die verandering de enige constante factor is. Alles veranderd in ons leven, of we dit nu leuk vinden of niet en gek genoeg wanneer je achteraf op de veranderde situatie terugkijkt, blijkt het regelmatig helemaal niet zo verkeerd te zijn geweest.


Nu snap ik dat niet iedereen op zo'n dieptepunt hoeft te komen als ik, op mijn toenmalige logeerbed om te veranderen. Het is voor iedereen mogelijk om te veranderen en het beste is natuurlijk om dit stapje voor stapje, beetje bij beetje te doen.


Dus leer een beetje te leven, of beter gezegd, leer veel meer te leven!


Hier vertel ik je hoe je beter kunt leren loslaten, je over te geven en te vertrouwen

Accepteer verandering

Verandering is best spannend en soms zelfs eng, maar laat die angst je nooit overheersen. Omarm het onbekende ook al is het moeilijk, wanneer je je hier bewust van bent kunt je de verandering omarmen wanneer zij onverwacht op je pad komen. Wanneer er een verandering op je pad komt wals er niet overheen en ren niet door. Neem tijd om stil te zijn, te mediteren en duik echt in het gevoel. Vaak wanneer we een vervelend gevoel veel aandacht geven wordt het aanzienlijk minder en verdwijnt het zelfs. Ga hier naar mijn blog over mediteren incl een meditatie speciaal voor jou!


Verminder je grip

Soms moet je gewoon echt loslaten wat je zo stevig vast hield. Wees je bewust van het feit dat je krampachtig vast houd en laat het bewust los. Vraag hulp aan je omgeving, mensen die je vertrouwd en besef je dat juist het loslaten ruimte maakt voor nieuws in je leven. Vertrouw erop dat juist wanneer je loslaat, er ruimte komt voor die positieve levensstroom en je de ongeziene wereld ook de kans geeft je te helpen.


Neem het leven zoals het komt

We houden ervan om ons voor te bereiden op zaken die komen, maar de waarheid is, we kunnen ons nooit helemaal voorbereiden op het leven. We denken vaak na over de toekomst en wat het ons zal gaan brengen, maar teveel controle hierop uit willen oefenen haalt juist ook het spontane uit het leven, het plezier en de vreugde.


Je beseffen dat er nu eenmaal onvoorziene gebeurtenissen in je leven komen, zorgt ervoor dat je in het moment kunt blijven. In het moment leven en niet in de toekomst of in het verleden zorgen er ook voor dat je juist weer beter met die onverwachte gebeurtenissen kunt omgaan zodra ze op je pad komen. Dit geeft je vertrouwen dat je alles aankunt waardoor je juist weer meer rust, vreugde en relaxedheid ervaart.


Leer op jezelf te vertrouwen

Je intuïtie is sterk en krachtig. Wees je bewust van jezelf en hoe sterk je intuïtie is en vertrouw op de ongeziene begeleiding die het je geeft.


Je instincten vertellen je wanneer iets niet klopt of wanneer je op een bepaalde manier moet handelen. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe sterker deze verbinding met jezelf zal zijn. Ga hier naar mijn blog over waarom jouw intuïtie geblokt zou kunnen zijn en hoe dit te verhelpen.Laat het een geleidelijk maar stabiel proces zijn, het leren omarmen van veranderingen, een dag tegelijk. Beschouw verandering als een weg naar het leven wat je graag zou willen hebben en wat je verdiend. Denk aan het loslaten van een situatie als een mogelijkheid om een stap terug te doen, en vanuit een helicopterview naar de situatie te kunnen kijken.


Loslaten komt nu eenmaal niet gemakkelijk voor ons en wanneer we door grote veranderingen heengaan neemt vaak ons overleving mechanisme het over, in vlucht, vecht of bevries vorm. Ga hier naar mijn blog over vlucht, vecht of bevries reacties.


Dus wees lief voor jezelf en aardig voor jezelf zodra je door een (grote) verandering heengaat. Je bent in een leerproces beland en je hier bewust van zijn is al het halve werk.


Geef jezelf toestemming om te vertrouwen in JOU, en laat angst en twijfel los, laat jezelf weer tot leven komen, en maak daarmee ruimte voor alles wat mooi is om op je pad te kunnen komen.

 

Mijn naam is Jessy Groenewoud, ik ben orthomoleculair therapeut, toegepast psycholoog, olievrouwtje en niet geheel onbelangrijk, ook moeder en vrouw. Wil je eens kijken of wij een match zijn? Klik dan op onderstaande link en ik stuur je door naar een van mijn pagina's...

Klik hier
57 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Jessy

Jessy Groenewoud

Groenewoud

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page